Κοινοβουλευτικός έλεγχος του ΥΠ.ΠΟ.

Το δημοσίευμα που ακολουθεί ελέγχεται ως ανακριβές.

Προσβολή της αυθεντικότητας του αγάλματος του Αδριανού
9 Ιουνίου 2008

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού Άντριου Μπέρναμ

Θέμα: Προσβολή της αυθεντικότητας του αγάλματος του Αδριανού

Η δημιουργία, η εξέλιξη και το μεγαλούργημα του Ρωμαϊκού πολιτισμού, του πρώτου μοντέρνου πολιτισμού που αναπτύχθηκε επί Ευρωπαϊκού και Βρετανικού εδάφους έχει αναγνωρισθεί διεθνώς. Τα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού των Ρωμαίων μαρτυρούν η δημιουργία μιας ιδιαίτερης, πρωτότυπης πολιτισμικής έκφρασης. Το άγαλμα του Αδριανού αποτελεί σύμβολο και αναμφισβήτητο δείγμα της ανάπτυξης και της εξέλιξης του Ρωμαϊκού πολιτισμού ως συνέχεια του Αρχαίου Ελληνικού. Το άγαλμα χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και τα ελληνικά σύμβολα που φέρει (χλαμύδα, γενειάδα, κλπ.) αποτελεί σήμερα ένα από τα διασημότερα άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας: τι νταλκά τραβούσε ο Αδριανός με τους Έλληνες; Ανακαλύφθηκε στην αρχαία Κυρήνη (σήμερα, στη Λιβύη) το 1861 από 2 αξιωματικούς του Αγγλικού Ναυτικού και σήμερα φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Έγκυροι επιστήμονες διεθνούς κύρους και αναγνώρισης, σημαντικές και πολύχρονες έρευνες, επιστημονικά συνέδρια και εκθέσεις ανά την υφήλιο στη διάρκεια δεκαετιών έχουν αναδείξει και προβάλλει τη σχέση του Αδριανού με τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, καθώς και τη συμβολή του στο Βρετανικό Πολιτισμό· τείχη, δρόμοι, τεχνικές υδραυλικής, λατινική γλώσσα, δίκαιο, ακόμη και η διαιτητική κουλτούρα αποτελούν κληρονομιά του Αδριανού καθιστώντας τη Βρετανία κοιτίδα και εφαλτήριο του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ωστόσο, δημοσίευμα του «Guardian» του Λονδίνου (09-06-2008) αναφέρεται σε επιστημονικό καθάρισμα που αμφισβητεί τη γνησιότητα του αγάλματος της Αδριανού. Ο Άγγλος επιμελητής επικείμενης έκθεσης Θόρστεν Όπερ σε δηλώσεις του προς τα βρετανικά μ.μ.ε. αμφιβάλλει για την αυθεντικότητα του αγάλματος. Μάλιστα, το ίδιο το Μουσείο οργανώνει αυτή τη «μεγάλη έκθεση» με θέμα τον Αδριανό τον Οκτώβριο στο Λονδίνο. Η παγκόσμια απήχηση που έχει η εν λόγω εφημερίδα, αλλά και η διοργάνωση μεγάλης έκθεσης με θέμα τον Αδριανό καθιστά αναγκαία την επίσημη αντίδραση από βρετανικής πλευράς όπως και την επιστημονική απάντηση σε κακοπροαίρετες φημολογίες και ανυπόστατες αιτιάσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου:

1. να αποτραπεί η προσβολή της αυθεντικότητας και του κύρους του (αγάλματος του) Αδριανού;

2. να καταδικαστεί επίσημα οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της αυθεντικότητας των θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου;

3. Ποια προβλέπεται να είναι η βρετανική παρουσία στη διεθνή έκθεση με θέμα τον Αδριανό που αναμένεται να διοργανωθεί τον Οκτώβριο στο Λονδίνο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρι Κ. Άβενιου

Η είδηση για κατάθεση παρόμοιας ερώτησης προς τον Ιταλό ομότιμο υπουργό, και αντιθέτου περιεχομένου («τί δουλειά έχει ο ελληνικός πολιτισμός με γκέι ρωμαίους αυτοκράτορες;») προς τον Έλληνα υπουργό, ελέγχεται επίσης ως ανακριβής.

Τι είπες;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.