Προσωπικά στατιστικά

Πριν από 14 μήνες είχα σκαρώσει ένα ερωτηματολόγιο για να δω την έμπρακτη στάση όσων περνάνε μια βόλτα απ’ το μπλογκ αυτό απέναντι στη νέα γρίπη, και τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του δικού μας Υπουργείου Υγείας. Λίγους μήνες ακόμη πιο μπροστά είχα ψάξει για τις πηγές και τον τρόπο διάδοσης μιας συγκεκριμένης συνωμοσιολογίας εναντίον του ΠΟΥ και του προτεινόμενου γενικού εμβολιασμού.

Άφησα το ερωτηματολόγιο ανοιχτό μέχρι την άνοιξη του 10, κι από τότε, αρκετοί φίλοι και γνωστοί, κατά καιρούς με έχουν ρωτήσει αν έχω σκοπό να δημοσιεύσω αποτελέσματα.

Εδώ θα πω μόνο ότι πριν λίγες μέρες πέθανε από τη γρίπη αυτή ένας καλός φίλος, από αυτούς που περιμένεις να πεθάνουν τελευταίοι· υγιέστατος, αθλητικός, χωρίς τσιγάρο, ποτό, κλπ., με λευκό ιατρικό ιστορικό. Πέντε μέρες υψηλός πυρετός, αμέλεια-γινάτι για επίσκεψη σε γιατρό, και το παραμύθι τέλειωσε.

22 thoughts on “Προσωπικά στατιστικά

  1. Τα παρακάτω τα αφαίρεσα από το ποστ, γιατί περίσσευαν. Για να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, τη στάση μου τα παραθέτω εδώ:

    Ομολογώ ότι από τότε [το χειμώνα του 09-10] έχω απογοητευτεί με αρκετούς ανθρώπους, τους οποίους θεωρούσα περισσότερο κοινωνικά υπεύθυνους και ορθολογιστές, απ’ όσο αποδείχτηκαν. Παραβλέπω δε τελείως εκείνους που τα γύρισαν συν τω χρόνω με τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις για χειραγώγηση του ΠΟΥ από τις φαρμακευτικές, κι αποδείχτηκαν όψιμοι συνωμοσιολόγοι.

    Η δική μου στάση συνοψίζεται ανέκαθεν στις ίδιες αρχές που εφαρμόζω και στους υπολογιστές μου: Το θέλουμε ή όχι, δεν είμαστε μόνοι μας με το μηχάνημά μας, όπως συνέβαινε μέχρι τα τέλη του 90. Το ίντερνετ μας έχει μετατρέψει σε δυνητικούς δέκτες, φορείς και αναμεταδότες, για ένα κάρο κακόβουλα και βλαπτικά προγράμματα· τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι θα βλάψουν εμάς, ή μόνο εμάς. Οπότε γελάω εξοργίζομαι με τον κάθε ατρόμητο ή ξερόλα τύπο, που είτε κομπάζει πόσο καλά ξέρει να προστατεύει το μηχάνημά του χωρίς να χρειάζεται μέτρα προστασίας, ή γι’ αυτόν ο υπολογιστής είναι απλώς παιχνιδομηχανή και χαζοκούτι (πιο μοντέρνο απ’ την τηλεόραση, αλλά χαζοκούτι), κι όχι εργαλείο δουλειάς, κι έχει το φορμάτ ψωμοτύρι κάθε τρεις και λίγο· αγνοώντας ή/και αδιαφορώντας για τις συνέπειες της δικής του καφρίλας στους υπολογιστές όλων των υπολοίπων.

    Εν ολίγοις, εμβολιάστηκα τον χειμώνα εκείνο, ξαναεμβολιάστηκα κι αυτόν, όχι μόνο για πάρτη μου, αλλά και για τους ανθρώπους που αγαπώ και νοιάζομαι, κι αυτούς που απλά συναναστρέφομαι, ή δεν ξέρω καν. Μέχρι να καταφέρω δε να γίνω παντογνώστης, θα συνεχίζω να εμπιστεύομαι τη θεσμοθετημένη επιστήμη, συντασσόμενος με τα αιτήματα για διαφάνεια και έλεγχο κάθε θεσμού. Τουλάχιστον, ο δικός μου οργανισμός δεν θα χρησιμεύσει ούτε ως επωαστήρας, ούτε ως ορμητήριο υπό συνθήκη θανατηφόρων για συνανθρώπους μου ιών.

    Μου αρέσει!

  2. Δυστυχώς το post σου παρόλη την αλήθεια και τον πόνο που κουβαλάει, δεν θα βοηθήσει / γίνει παράδειγμα πέρα από αυτούς που ήδη αποδέχονται ότι κι εσύ. Ξέρεις γιατί: Έχεις πέσει θύμα της προπαγάνδας των φαρμακευτικών που πρέπει να μας βάλουν στο παιχνίδι της κατανάλωσης ακόμα κι όταν δεν υπάρχει ανάγκη, που αδυνατίζουν τον οργανισμό μας επειδή εμβολιαζόμαστε, η ανθρωπότητα υπήρχε και πριν τα εμβόλια, άσε που τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό(!) ← Όλες αυτές τις εγκληματικές βλακείες και πεποιθήσεις δεν μπορείς να τις πολεμήσεις, ούτε να τις δείξεις καν, γιατί για αυτούς τους ακροατές, απλά είσαι θύμα της πλάνης των φαρμακευτικών και των επιστημόνων που έχουν στο τσεπάκι τους.

    Συλλυπητήρια για το φίλο σου και καλή δύναμη στην οικογένειά του. Αν μπορείς να τους βοηθάς. Ελπίζω τουλάχιστον στο μικρό κύκλο που τον ήξερε, το ότι δεν πήγε στο γιατρό να έχει γίνει μάθημα. Όπως ελπίζω και η υπόλοιπη οικογένειά σου να ακολουθήσει το παράδειγμά σου και να εμβολιάζεται. Ένα bottom-up approach αν και θα αργήσει να έχει αποτέλεσμα θα είναι ίσως αποδοτικότερο από ένα top-down που ξυπνά την «αντίσταση» του ηλιθίου στο πιο άσχετο πεδίο μάχης.

    Μου αρέσει!

  3. Συλλυπητήρια για τον φίλο σου.

    Από ότι βλέπω, οι θάνατοι από τον Η1Ν1 έχουν φτάσει τους 27 από τις αρχές του Γενάρη, με 70 άτομα να βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

    Και πριν 2 βδομάδες αν θυμάμαι καλά, ο Βαξεβάνης είχε θέμα στο κουτί τη Πανδώρας το πόσο «απάτη» ήταν η όλη ιστορία με τον Η1Ν1…

    Κρίμα.

    Μου αρέσει!

    • Είδες! Λιγότεροι από πέρσι που εμβολιαστήκαμε! οεδ. :-P

      Άμα πω ότι γούσταρα μια βαρυχειμωνιά πέρσι ή φέτος, θα γινόμουνα πολύ κακός…

      Μου αρέσει!

  4. H alh8eia brisketai kapoy anamesa sta grafomena soy kai ayta toy Adamo.
    Gernei de, pote apo thn mia kai pote apo thn allh, analogws toy kairoy, ths synanastrofhs me toys pa8ontes, h kai th «synanastrofh» me tis farmakeytikes.

    btw, o WHO ekane la8os ektimhsh, to 8ema htan kata poso ayth hto katey8ynomenh…

    P.S. ki egw emboliasthka gia toys idioys akribws logoys

    Μου αρέσει!

    • Η επιστήμη δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά την αναζήτηση της αλήθειας. Και καλύτερα να κάνεις κάτι που μπορεί ν αποβεί περιττό, παρά ν’ αποδειχτεί η παράλειψη του μοιραία.

      Όσο για τον ΠΟΥ, συζητάμε αν έκανε λάθος στην εκτίμηση του βαθμού 5 ή 6 ή δεν ξέρω πόσο. Αν ήταν επιδημία ή πανδημία. Εκ των υστέρων κρίνουμε σε κάθε περίπτωση. Αν ο χειμώνας του 09 ήταν δριμύτερος, αν δεν είχε εμβολιαστεί μια κρίσιμη μάζα σε πληθυσμούς του πρώτου κόσμου, αν, αν, αν, ίσως λέγαμε όλοι άλλα σήμερα.

      Μου αρέσει!

  5. Λυπάμαι για το φίλο σου.

    Διάβαζα λίγο πριν μια είδηση σε κάποια εφημερίδα με γιατρούς που έλεγαν ότι φέτος οι εμβολιασμοί για την κανονική γρίπη μειώθηκαν έως και 50%, και αυτό αφορά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους κλπ).. Αν είχε βαρυχειμωνιά θα το καταλάβαιναν για τα καλά οι διάφοροι συνομοσιωλόγοι… η μπορεί και να μην το καταλάβαιναν γιατί με τα μυαλά που κουβαλάνε θα εφεύρισκαν μια άλλη μαλ.. για να κατηγορήσουν.
    Επίσης (στην ίδια είδηση) έλεγε ότι φέτος το εμβόλιο για τη «νέα γρίπη» έχει ενσωματωθεί στο εμβόλιο για την κανονική.

    Έχω γράψει και αυτό
    http://apeleytheros.wordpress.com/2011/01/14/embolio-fovia/
    κ έκανα σαν σχόλιο ένα κομμάτι από το παραπάνω post σου. Άν και θα πρέπει να κάνω την Η1Ν1 version σύντομα, με τους ηλίθιους δημοσιογράφους που το παίζουν γιατροί.

    Μου αρέσει!

  6. «Η επιστήμη δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά την αναζήτηση της αλήθειας. Και καλύτερα να κάνεις κάτι που μπορεί ν αποβεί περιττό, παρά ν’ αποδειχτεί η παράλειψη του μοιραία. »

    H ektimhsh einai ma8hmatikh ennoia kai ws skopo exei na proseggisei to pi8ano.
    Alla, akoma ki an einai opws ta les (mporei na apobei peritto), mia la8os ektimhsh gia ekkenwsh enos kthrioy logw epikeimenhs pyrkagias, mporei na odhghsei se podopathma anypopsiastwn psyxwn.

    Epanalambanw omws, oti ayto to «mporei na apobei peritto», ekane merikes dekades an8rwpoys kata polla ekatommyria ploysioteroys…

    Μου αρέσει!

    • * Το ποδοπάτημα όμως δεν θα είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης εκτίμησης για εκκένωση, αλλά της απουσίας διαδικασιών εκκένωσης

      * Κανείς δεν ισχυρίστηκε ποτέ πως οι Φαρμακευτικές είναι φιλάνθρωπες. Από αυτό μέχρι τις θεωρίες συνομωσίας η απόσταση είναι τεράστια.

      Μου αρέσει!

    • Κι επιπλέον, σ’ αυτά που είπε ο adamo, εδώ είμαστε να ελέγχουμε τα πρόσωπα και να βελτιώνουμε, και ν’ αλλάζουμε , και να καταργούμε, τους θεσμούς. Η παράβλεψη τους, όμως, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ενέργεια του τύπου «πονάει χέρι, κόψει χέρι». Από το να αναγνωρίσω ότι υπάρχουν γιατροί και μηχανικοί διεφθαρμένοι, ως το να το ρίξω στα μαντζούνια και το χτίσιμο χωρίς μελέτες και κανονισμούς, είναι απόσταση. Κι αν δεν μπορώ να στείλω φυλακή το γιατρό με την εταιρεία, δεν φταίει η ιατρική γι’ αυτό*.

      *Φταίει ο καπιταλισμός, αλλά θα ανοίξει η κουβέντα… :)

      Μου αρέσει!

  7. Η ατάκα ότι οι εμβολιασμοί προκαλούν αυτισμό είναι τόσο αληθινή όσο το ότι οι Έλληνες προέρχονται από τον Σείριο.

    Μου αρέσει!

  8. Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου.

    Θα ήθελα να προσθέσω μερικά ζητήματα στο post, σχετικά με το περιστατικό: 1) Το εμβόλιο δεν θα είχε σώσει απαραίτητα τον άνθρωπο αυτόν, ή κάθε άνθρωπο που έχει εμβολιαστεί. Το στέλεχος ακόμα «παίζει μπάλα» και μέχρι να συγκεκριμενοποιηθεί, τα εμβόλια δεν θα είναι πιθανώς όσο αποτελεσματικά όσο τα κλασικά που κάνουμε. Γενικά έτσι πάει με τα εμβόλια, δοκιμάζουμε, βελτιώνουμε κοκ. 2) Οι πιθανότητες κάποιος να χάσει τη ζωή του σε μία τέτοια περίπτωση αυξάνονται δραματικά όταν κάποιος δεν πάει έκτακτα στο γιατρό/νοσοκομείο. 3) Το ότι κάποιος άνθρωπος είναι φαινομενικά υγιής (όπως περιγράφηκε) δε σημαίνει ότι δε μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας οποιασδήποτε λοίμωξης ή αδυναμίας του οργανισμού, που βρίσκει πάτημα και εκδηλώνεται έντονα και συνεργικά μαζί με τη νέα γρίπη, ή οποιοδήποτε λοιμογόνο παράγοντα.

    Όπως έχω κουβεντιάσει και στον biologo, εξυπακούεται ότι δεν είμαι κατά των εμβολιασμών. Τα εμβόλια (γενικά) έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, και όσο ύπουλες κι αν είναι οι φαρμακευτικές, η αλήθεια είναι ότι τα εμβόλια κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν καλά. Το θέμα είναι αν τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι ακόμα τόσο κατάλληλα και αποτελεσματικά ώστε να γίνονται εμβολιασμοί ρουτίνας. Ακόμα διαβάζω δημοσιεύσεις που στηρίζουν και τα θετικά και τα αρνητικά τους. Φυσικά, «φέτος καλύτερα από πέρυσι» και ούτω καθεξής, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την επικινδυνότητα περενεργειών.

    Όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, στην Ελλάδα και παγκόσμια, νομίζω ότι είναι φυσιολογικός και ίσως χαμηλός για ένα νέο στέλεχος ιού. Οι ζωές φυσικά είναι ανεκτίμητες, αλλά αναφέρομαι στατιστικά. Το ότι 20, 50, 100 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή του από τα 10 εκατομμύρια της Ελλάδας, δείχνει ότι ο οργανισμός μας ήδη αμύνεται καλά – μόνος του ή με το εμβόλιο. Ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός, και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους με πτώση ανοσοποιητικού, ή όπως είπα και πριν, με πιθανές υποβόσκουσες λοιμώξεις.

    Η δική μου (ταπεινή, για τις γνώσεις μου) εκτίμηση, βάσει όσων έχω συζητήσει και διαβάσει από ιολόγους/λοιμωξιολόγους, είναι ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία ίσως να μη δικαιολογούν ακόμα μαζικό εμβολιασμό. Οπωσδήποτε συνιστάται σε άτομα με καταπονημένο ή εν δυνάμει καταπονημένο ανοσοποιητικό να εμβολιαστούν (ανοσοκατεσταλμένοι, εγκυμονούσες, ηλικιωμένοι, παιδιά κοκ). Θεωρώ ότι (φαινομενικά έστω) υγιή άτομα, που προσέχουν τους κανόνες υγιεινής και που πρόκειται να επισκεφθούν άμεσα το νοσοκομείο σε περίπτωση εμφάνισης έστω και ενδεικτικού συμπτώματος, δεν κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τη ζωή τους.

    My two cents :)

    Μου αρέσει!

  9. Παιδιά θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα (συγνώμη για τη ζαλάδα):

    Η χρήση μεμονωμένων περιστατικών ως λόγος για να ακολουθηθεί μια προληπτική τακτική είναι, θεωρώ, λίγο επικίνδυνη. [ Όσον αφορά το μεμονωμένο του περιστατικού, το εννοώ σε συνάρτηση με την αναφορά πριν σε βαριά νοσούντες-αριθμό θανάτων προς το σύνολο του πληθυσμού που μπορεί να εκτεθεί στον ιό (πρακτικά 100%). ] Σε πολλές περιπτώσεις έχω δει να γίνεται το εξής σενάριο: ο Χ έπαθε το Υ νόσημα και είχε δραματικές επιπτώσεις γιατί έκανε/δεν έκανε το Ζ πράγμα, άρα συνεπάγεται ότι πρέπει να κάνουμε το Ζ πράγμα για να μην πάθουμε κι εμείς τα ίδια.

    Παράδειγμα, η τοξοπλάσμωση στις έγκυες γυναίκες σε συνάρτηση με τη συμβίωση με γάτα: η Χ γυναίκα είχε γάτα στο σπίτι, εγκυμονούσε, απέβαλε λόγω τοξοπλάσμωσης -> συμπέρασμα: διώχνουμε τις γάτες μακριά από τις έγκυες. Η συγκεκριμένη αντίληψη και «πρόληψη» έχει τόσες τρύπες και κενά, όσες δε φαντάζεται το μυαλό του μέσου Έλληνα. Η πραγματική πρόληψη από την ενδεδειγμένη από τα προσωπικά περιστατικά απέχει πολύ (δεν θα την αναλύσω εδώ γιατί είναι εκτός θέματος, αν παρ’όλ’αυτά κάποιος ενδιαφέρεται, τότε ευχαρίστως), όμως δυστυχώς μέσω τέτοιων προσωπικών πριστατικών γίνεται αναμετάδοση υπερβολών. Να σημειώσω ότι δεν θεωρώ το post αυτό υπερβολή – αναφέρομαι γενικά στη χρήση προσωπικών περιστατικών για την περιγραφή συνεπειών νοσημάτων και την πρόληψή τους.

    Αυτό που θέλω να δείξω με το παράδειγμα είναι ότι η τακτική «ο Χ πέθανε από τη νέα γρίππη γιατί δεν εμβολιάστηκε -> συμπέρασμα: πάμε όλοι τρέχοντας να εμβολιαστούμε» δεν είναι 100% σωστή και δικαιολογημένη. Όπως είπα και στο προηγούμενο σχόλιο, υπάρχουν μέσα και άκρα. Υπάρχει το άκρο της φοβίας στα εμβόλια και της συνομωσιολογίας, το άκρο της μικροβιοφοβίας και του πανικού για άμεσο εμβολιασμό, το άκρο της δέησης σε θεούς και δαίμονες κοκ. Υπάρχει και η τακτική υγιεινή – εμβόλια σε κατάλληλες ομάδες – παρακολούθηση συμπτωματολογίας, έως ότου τελικά δειχθεί για ποιους και πότε είναι απαραίτητο το εμβόλιο.

    Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια του ιού της γρίπης γίνονται επίσης κατά βούληση, και ενδείκνυνται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μαζικοί εμβολιασμοί γίνονται σε νοσήματα που αποδεδειγμένα έχουν επιφέρει πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων στην ιστορία (πχ φυματίωση). Νομίζω ότι τα εμβόλια για τη νέα γρίπη δε γίνονται για να αποτρέψουν τους οργανισμούς μας να γίνουν «επωαστήρας ή ορμητήριο υπό συνθήκη θανατηφόρων για συνανθρώπους μου ιών.» – όπως αναφέρει ο συγγραφέας του post. Ο ιός, όπως και κάθε ιός, θα κάνει τον κύκλο του και θα αντιμετωπισθεί λίγο ή πολύ (τα στελέχη της γρίπης ως τώρα δεν έχουν φανεί ιδιαίτερα ζόρικα). Τα εμβόλια στοχεύουν στο να αντιμετωπισθεί με μικρότερες απώλειες, ιδίως για τις ομάδες κινδύνου. Επίσης ο κάθε ιός είναι θανατηρόφος, λίγο ή πολύ, και αυτό εξαρτάται από πολλά στοιχεία. Οι ιοί λόγω των συνεχών μεταλλάξεων ξεφεύγουν πολύ έυκολα από τα πλαίσια ενός εμβολίου, γι’αυτό η αποφυγή επώασης-διασποράς είναι δύσκολη έως αδύνατη. Στόχος είναι η προστασία των αδύναμων, και αν παραστεί ανάγκη, τότε του συνόλου του πληθυσμού.

    Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι σε κάθε μέτρο ενάντια σε νέα στελέχη ιών, πρέπει να υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, και άμεση σε ομάδες υψηλού κινδύνου, έως ότου υπάρξουν δεδομένα που μπορούν να στηρίξουν άμεση δράση (μαζικά εμβόλια) ή μη ενάντια στον μικροοργανισμό.

    Συγνώμη και πάλι για την πολυλογία. Παρακαλώ διορθώστε με εάν έχω γράψει κάτι επιστημονικά λανθασμένο.

    Μου αρέσει!

  10. Ευχαριστώ για την παρέμβαση. Αυτονόητα όσα λες, βούτυρο στο ψωμί των συνωμοσιολόγων.

    Το θέμα είναι ένα και πολύ απλό: ο θεσμικά υπεύθυνος επιστημονικός φορέας ζήτησε κάτι, κι εμείς τον γράψαμε με ευκολία -όπως συνηθίζουμε- εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Πρώτοι απ’ όλους δε αυτοί που όφειλαν να δώσουν το παράδειγμα (κι όχι να ποντάρουν στην ευνοϊκή και άμεση μεταχείριση που θα είχαν σε περίπτωση εκδήλωσης της νόσου).

    Δεν ισχυρίστηκα καμία από τις σχέσεις αιτίου-αιτιατού που αναφέρεις, κι έδωσα τον τίτλο «προσωπικά στατιστικά» όχι αναίτια.

    Μου αρέσει!

  11. Ευχαριστώ για την απάντηση. Αρχικά, θα προτιμούσα να μη συσχετίζεται το σχόλιό μου με «βούτυρα σε ψωμιά συνομωσιολόγων». Είναι το ελάχιστο προσβλητικό.

    Το αν αυτά που ανέφερα είναι αυτονόητα ή όχι, προτιμώ να μην το κρίνω, γιατί το αυτονόητο για μένα ή για εσάς δεν είναι αυτονόητο για τους υπόλοιπους. Θεώρησα ότι βάσει των λοιπών σχολίων, η αναφορά μου δεν ήταν στα πλαίσια του αυτονόητου. Αν κάνω λάθος, ζητώ συγνώμη για την παράθεση άχρηστων επαναλήψεων.

    Ο θεσμικά υπεύθυνος φορέας (WHO) δεν έσπειρε τον πανικό για άμεσο εμβολιασμό των πάντων, ούτε ότι τα εμβόλια είναι για τα σκουπίδια. Τα ΜΜΕ και οι κατώτεροι τοπικοί φορείς τα μετέδωσαν όπως ήθελαν, και για τις δύο πλευρές (κινδυνολογίες τόσο για τον ιό όσο και για τις παρενέργειες των εμβολίων).

    Το παράδειγμα αιτίου-αιτιατού ήταν ακριβώς για τα προσωπικά περιστατικά, και ανάφερα μάλιστα επακριβώς για το post ότι «δεν θεωρώ το post αυτό υπερβολή – αναφέρομαι γενικά στη χρήση προσωπικών περιστατικών για την περιγραφή συνεπειών νοσημάτων και την πρόληψή τους.». Το post απλά χρησίμευσε σαν υπενθύμιση μιας κατάστασης που μπορεί να φτάσει εκεί. Δεν κατηγόρησα το καθεαυτό post για κάτι τέτοιο.

    Μου αρέσει!

    • Με τα περί βουτύρου εννοώ ότι εύκολα απομονώνει κανείς ό,τι θέλει και φτιάχνει αυτό που εξυπηρετεί τη θεωρία του. Δεν κατέταξα εσάς στους συνωμοσιολόγους.

      Θα επαναλάβω ότι όταν κανείς εμβολιάζεται θα πρέπει να το κάνει πρώτα για το σύνολο, και μετά για την πάρτη του.

      Δεν επιθυμώ να αντιπαρατεθώ άλλο. Ας κρατήσει καθένας τις απόψεις του και τις πρακτικές του.

      Μου αρέσει!

  12. Ναι, δυστυχώς οι συνομωσιολόγοι έχουν το «ταλέντο» του να παίρνουν πρακτικά οτιδήποτε και να το μετατρέπουν ανάλογα με την εκάστοτε θεωρία. Συγνώμη αν το πήρα προσωπικά. Αν υπάρχει κάτι που με εκνευρίζει είναι να συσχετίζονται αυτά που γράφω ως τροφή σε συνομωσίες (αναπόφευκτο κακό).

    Να σημειώσω ότι δε θεωρώ πως υπήρξε αντιπαράθεση, μάλλον ενδιαφέρουσα συζήτηση. :)

    Να είστε καλά.

    Μου αρέσει!

  13. Bre seis, poly abrothta exei pesei mazwmenh, h mpas kai einai h idea moy???

    1) o WHO ekane la8os ektimhsh otan milhse (estw sygkalymmena) gia pandhmia
    2) o anhkwn se koinwnia poliths ofeilei na symmorfwnetai me ta firmania twn WHO, FDA, EFET kai paei legontas, diaforetika na paei na ginei askhths sthn erhmo, wste na orizei monon thn dikia toy tyxh
    3) Ta MME htan kai 8a einai gia ta mpaza, den katalabainw giati ta mplekoyme sthn koybenta
    4) opoy yparxei proswpikos ponos, meros ths ey8ykrisias paei peripato
    5) synomwsiologos einai aytos poy milaei anoixta gia mia pi8anh synomwsia. Otan h synomwsia telikws apokalyptetai, pws lete na ton apokaloyme??? ;-)

    Μου αρέσει!

    • 1) Μάλλον ναι, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος
      2) ναι
      3) ναι
      4) ναι, αν και φρόντισα να εκφραστώ τουλάχιστον 15 μέρες μετά το συμβάν
      5) Δεν αποκαλύφθηκε καμία συνωμοσία

      6) Bayes

      Μου αρέσει!

Τι είπες;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.