Διζήσαμ’ εμείς καλά, κι οι δανειστές καλύτερα

Την υπογραφή μας, λέει, και κάτι άλλο προσέχουμε πού τα βάζουμε. Έτσι σκέφτηκα κι εγώ έχοντας μπροστά μου μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, έπρεπε να δηλώσω και …παραιτούμενος των ενστάσεων της διαιρέσεως και διεζήτησεν και ευθυνόμενος αλληλεγγύως….

Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβω ότι εκείνο το διεζήτησεν ήταν πρωτοβουλία του αυτόματου διορθωτή του όφι. Πιάνω βρίσκω τα πρωτότυπα, και νάμαι ξανά μπροστά στη τρισχιλιετή: …παραιτούμενος των ενστάσεων της διαιρέσεως και δ̶ι̶η̶ζ̶ή̶σ̶ε̶ω̶ς̶ και ευθυνόμενος αλληλεγγύως…. Συγγνώμη, αλλά καλό είναι να ξέρουμε από τι παραιτούμαστε. Διήθηση ξέρω, ίζημα ξέρω, δ̶ι̶ή̶ζ̶η̶σ̶ι̶ πρώτη φορά αντίκριζα. Άτσα, λέω η τρισχιλετής! Για να πάμε στα λεξικά. Τριανταφυλλίδης τίποτα, μπάμπι το ίδιο, Δημητράκος πράμα, Κριαράς ούτε.

Για να δούμε και τη σκονάρα του επιγραμμικού εξυπνάκια. Μπίνγκο! 60 αποτελέσματα με φρασεολογία παρόμοια μ’ αυτή που αντιμετωπίζω. Τόσο παρόμοια, που ούτε εκεί βγαίνει ακριβές συμπέρασμα· τόσο ίδια, που το μάτι μου δε σταματά στην υπόδειξη Did you mean: διζήσεως. Ζητάω την ονομαστική, τζίφος! Με ζώνουν τα φίδια. Έχοντας δει στα προηγούμενα αποτελέσματα πολλές «διαύγειες», κάνω μια βόλτα κι απ’ την ΥπερΔιαύγεια: 296, the plot thickens…

Κι εκεί ξανανοίγω το Δημητράκο και πάω λήμμα-λήμμα μετά τα διε-. Φαντάζομαι αν ήμουν δικηγόρος, τραπεζικός, δανειστής, δανειζόμενος, εγγυητής, εργολάβος, φιλόλογος να την είχα τη δίζησιν. Αν και βλέπω παρεισφρήσεις δ̶ι̶η̶ζ̶ή̶σ̶ε̶ω̶ς̶ ακόμη και σε Υπουργικές Αποφάσεις σε ΦΕΚ.

Ξαναγυρνώ στα λεξικά, δίζηση/ις άφαντη σε όλα τα άλλα· μόνο στο Δημητράκο, κι ούτε στον Κομανούδη. Κάτι αρχαιόπληκτα την έχουν μαζί με το ρήμα δίζημαι με την αρχική της σημασία μόνο.

Ο νομοθέτης για μια ακόμη φορά φρόντισε να βάλει τα νεκρά φρου-φρου του να κομπλάρει τον υπήκοο…

Καλά το λέει τελικά ο Σαραντάκος· οι μεταξωτές τρισχιλιετείς θέλουν κι επιδέξιες πένες.

 
Την ανύπαρκτη λέξη δεν την έβαλα παραπάνω, μην προσθέτουμε γκουγκλιές. Έβαλα unicode διαγραμμένο κείμενο.