Πανδημία ανακριβειών και συνωμοσιολογίας

Στις 6 Μαΐου 2009 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Ισημερινού στο Κίτο RADIALISTAS APASIONADAS Y APASIONADOS μεταδίδει το παρακάτω ραδιοφωνικό μήνυμα με τίτλο η Πανδημία του Κέρδους. Ως αναφορά δίνει άρθρο τηλεοπτικού σταθμού της Βενεζουέλας της 28/04.

Η πανδημία με αντιεπιστημονική ονομασία Pandemia de(l) Lucro ξεκίνησε επίσης από τη λατινική Αμερική, αλλά κάτω από τ’ αυλάκι· κάπου μεταξύ Αργεντινής, Βολιβίας και Περού (ο αγαπητός Apos καλείται να συνδράμει). Ως αρχαιότερη ημερομηνία αναφοράς εντοπίζεται η 21η Μαΐου 2009 -αν και η δημοσίευση που την αναφέρει είναι της 24ης Μαΐου. Αρκετοί επιστήμονες διεκδικούν την πατρότητα της αρχικής ανίχνευσης του ιού, της ασύστολης αναδημοσίευσης, μετάφρασης, ξανά-μανά-αναδημοσίευσης, προώθησης με ηλεμηνύματα, κλπ: J. Ricardo Gaete Araos Prof. EB, TEA y MGE, Dr. Manuel Perez Saez, Rodrigo Eduardo Osorio Morales, κ.α. Δεδομένης της αναφοράς των χαρακτηριστικών του ιού ακόμη και σε σχολικές εργασίες της 28/5, η διάδοσή του θεωρείται τάχιστη.

tamifluΗ πατρότητα της μετάλλαξης του ιού στην αγγλική γλώσσα φέρεται να ανήκει στον Dr. Carlos Alberto Morales Paitán, παιδίατρο στο Νοσοκομείο Παίδων της Λίμα του Περού. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είχε δυστυχώς τα αποτελέσματα που φοβόταν εξαρχής η επιστημονική κοινότητα. Με πολλαπλάσιους χρήστες της αγγλικής έναντι των ισπανικών, και τάξεις μεγέθους περισσότερους χρήστες του internet, η διάδοση στον «ανεπτυγμένο» κόσμο, και η, κατά τόπους, εκ νέου μετάλλαξη στις τοπικές γλώσσες, δοξασίες και ιδεοληψίες ήταν αναπόφευκτη.

Η πανδημία είναι πια γεγονός και για την Ελλάδα. Ως παλαιότερη αναφορά φέρεται αυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωπού Λακωνίας στις 15/7, κάτι που σημαίνει ότι η ανακύκλωση ηλεμηνυμάτων ξεκίνησε λίγες μέρες νωρίτερα.

Η οδός γνωστή: Βρίσκεις κάποιο μήνυμα ή δημοσίευση από τον προγενέστερο κύκλο του ιού σε άλλες γλώσσες (αγγλικά λόουερ -πάλσο, μιλάς αποκλειστικά μάλλον, αλλά λέμε τώρα…), τραβάς ένα google translate, το στρώνεις με δυο τρεις γλωσσοπλάστες λίγο ακόμη, να πάρει και μια χροιά ντόπια, κόβεις λίγο από δω, ή ράβεις από κει -προαιρετικά, και αφήνεις την πανδημία του συνονθυλεύματος πρόληψης και θεραπείας, βιολογίας, ιατρικής και πολιτικής οικονομίας, παγκοσμιοποίησης, συνωμοσιολογίας και εθνικής εγρήγορσης να εξελιχθεί. Στέλνεις 100-200 μηνύματα, απ’ το ιμέιλ σου ή το φέισμπουκ, περιμένεις έναν δυο να τα κοπιπαστάρουν σε κάποιο σχόλιο ενός μπλογκ, ή σε κάποιο φόρουμ, θα βρεθεί ο επόμενος που θα το αναδείξει ως ποστ, θα το πιάσουν τα πρωκτικά, θα τσιμπήσει και κανένας «σοβαρός», tv χωρίς σύνορα θάναι, πάλαι ποτέ Αντί θάναι, έχουν βρει το κόλπο όλοι με την αποποίηση ευθύνης, και κυλάει το νερό στ’ αυλάκι…

260409-crisis-gripe-porcina
Χαρακτηριστικό του ιού, άλλωστε, ότι μπορεί να επιβιώσει και να αναπαραχθεί βασιζόμενος σε διαφορετικά χαρακτηριστικά του ξενιστή· ξεκινώντας από τη ματαιοδοξία του και καταλήγοντας στα κομμουνιστικά ή εθνικιστικά αντανακλαστικά του, την αρχαιοπληξία, ή την στρατο(γ)καβλίτιδά του, τον υφέρποντα, η τον μαγκιά-μου-και-κλανιά-μου ρατσισμό του, την «σκεπτικιστική» του διάθεση, τον αχ-δεν-μ’έκανες-γιατρό-μάνα καημό του, ή απλά την χαρδαβελίτιδα που φαίνεται να έχει πλήξει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. «εγώ το είπα πρώτος», «σας ενημέρωσα κι εγώ», «ελάτε να τους φάμε», «η Αμερική είναι από πίσω», «οι εβραίοι δεν κολλάνε· γιατί άραγε;», «πρόκειται για επίθεση των Χθων», «ο ιμπεριαλισμός δεν θα περάσει», «έξω τα αλβανά από το κολωνάκι»… Οπότε η διάδοση έρχεται εκθετικά, καθώς χωράνε όλοι, από το Αντίβαρο ως το Ιντιμίντια, από παπαθεμελήδες μεχρι την πασκ καθηγητών κάποιου νομού, ή ένα φόρουμ γονέων.

 

ΥΓ. Φυσικά, όπως κάθε ιός, έτσι και αυτός αποτελεί μετάλλαξη κάποιων προγενέστερων. Σπέρματα, λοιπόν, της τρέχουσας πανδημίας εντοπίζονται από το Μάρτιο, κατά «διαβολική σύμπτωση» σε εμπόρους «εναλλακτικών θεραπειών». Ενώ, φυσικά, Ράμσφελντ και ταμιφλού έχουμε από τα παλιά
 

La pandemia del lucro es una mafia
24 Mayo, 2009 por Hernan Montecinos
Fuente: Especial para ww.hernanmontecinos.com (21.05.09)

Gripe A: La pandemia del lucro
Κ., lunes, mayo 25, 2009

Pandemia del Lucro – Por Rodrigo Osorio, Bioquimico PUCV
La otra voz, 25 Mayo 2009

¡¡¡ Hiper gran negociado transnacionales Roche & Relenza !!! PANDEMIA DE LUCRO
Vozsiglo21, 28/05/2009

PANDEMIA DE LUCRO por J. Ricardo Gaete Araos Prof. EB, TEA y MGE
Blog de Intercosmos-av-web Solar, jueves 28 de mayo 2009

PANDEMIA DEL LUCRO (Enviado al mail por el Dr. Manuel Perez Saez)
La Calle Online, mayo 28 2009

PANDEMIA DE LUCRO
Date Added 05/28/2009, Category School Work > Homework

PANDEMIA DEL LUCRO
Equilibrium, jueves 2 de julio de 2009

what is behind swine flu how should really have to be prevented
Speak Out Thinking Free, jueves 2 de julio de 2009
Dr. Carlos Alberto Morales Paitán
Pediatra del Hospital del Niño – Lima, Perú

comment @Influenza
The official website of Bitch tours (sic), 7/07/2009

10 thoughts on “Πανδημία ανακριβειών και συνωμοσιολογίας

  1. Επιτέλους και μια σοβαρή και τεκμηριωμένη προσέγγιση για το θέμα. Ευχαριστούμε πολύ. Αλλά εδώ δεν ισχύει μόνο ότι «είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Είναι που θα πάμε και για εκλογές με αυτό το θέμα.

    Μου αρέσει!

  2. Χαρά στο κουράγιο σου να το ψάξεις τόσο βαθειά το θέμα :)
    Σε μερικά χρόνια, θα σε ευγνωμονούν οι διαδικτυακοί αρχαιολόγοι!
    Πραγματικά, εξαιρετική εργασία. Respect.

    Μου αρέσει!

  3. Είμαι και εγώ ένας φανατικός πολέμιος της μπουρδογραφίας που διακινείται μέσω αλυσιδωτών e-mails και που αναδημοσιεύεται άκριτα και σε μπλογκς. Θυμηθείτε και την περίπτωση με τον σκύλο του Vargas.
    Η σχέση όμως Ράμσφελντ και Ταμιφλού είναι γεγονός, όπως δείχνει και το λινκ στο snopes που παραθέτεις. Φυσικά so what θα μου πεις, αν δεν ήταν ο Ράμσφελντ θα ήταν ο Gates, ο Soros, ο Gutenberg ή ο …Iceberg, που λέει και το ανέκδοτο.
    Από την άλλη, έχει δίκιο για τον αριθμό των θυμάτων της «γρίπης των πτηνών» και κάτι που δεν αναφέρει το mail αλλά είναι φακτ τον μικρό αριθμό θυμάτων της άλλης περίπτωσης «πανδημίας», του SARS.
    Εν κατακλείδι:
    Νομίζω πως έχει δίκιο στο πνεύμα του «μην πανικοβάλλεστε, δεν είναι ακόμα και τίποτα φοβερό η γρίπη τύπου Α» αλλά δεν φρόντισε να το κάνει 100% τεκμηριωμένα και έβαλε και τα γνωστά πιασάρικα συνομωσιολογικά.

    Μου αρέσει!

  4. Καταδικασμένη είναι οποιαδήποτε αλήθεια όταν το περιτύλιγμα είναι τέτοιο. Δυστυχώς, τέτοια πονήματα κράζουν τόσο εκκωφαντικά «πίστεψέ με! ανακύκλωσέ με! δημοσίευσέ με! ανησύχησε!» που σε κάθε σκεπτόμενο ακροατή έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

    Μου αρέσει!

  5. Παράθεμα: Προσωπικά στατιστικά « grep Alt

Τι είπες;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.